En modig monolog der spidder menneskers trang til selviscenesættelse.Gennem monologen møder vi Dommeren Johannes der har hang til at skuespille sig gennem tilværelsen som den barmhjertige borger der må beundres af alle. Sikker på sin egen selvretfærdighed hjælper han enhver nødlidt menneske han møde på sin vej og ønsker kun anderkendelse til gengæld for sine gode gerninger.
Culture
Anmeldelse: 'Faldet' på Gruppe38, Gruppe38
6 / 6 stars

KulturNyt.net ⊂ Onsdag 8. apr. kl. 20:11 ∴ uge 15

★★★★★★Anmeldelse: 'Faldet' på Gruppe38

Imponerende dramatisering af Albert Camus roman Faldet

Af Lita Domino13. marts 2018.

En modig monolog der spidder menneskers trang til selviscenesættelse.

Gennem monologen møder vi Dommeren Johannes der har hang til at skuespille sig gennem tilværelsen som den barmhjertige borger der må beundres af alle.
Sikker på sin egen selvretfærdighed hjælper han enhver nødlidt menneske han møde på sin vej og ønsker kun anderkendelse til gengæld for sine gode gerninger. Et spil der kun kan opretholdes så længe han selv tror sig uovervindelig og kan høste andres beundring som et retskaffent menneske.

Men hvad sker der når selvbilledet smuldre og den smukke facede krakelerer? Når mennesket møder sine allermørkeste kroge.

Johannes fald er et samvittighedsfald. Han oplever en aften en kvinde styrte i en flod uden at han kommer hende til hjælp. Der var ingen til at se ham gøre gode gerninger og han tillod sig selv ikke at reagere i overenstemmelse med etiske normer for medmenneskelighed.

Katastrofen rev det smukke glansbillede af ham selv i stykker og samvittigheden gjorde ham til sin værste dommer. En rettergang der hensynsløst fortærede hans selvretfærdighed.

Provokerende spørgsmål stiller Camus i sine tekster der får publikum til at se sig selv i spejlet. Hvem er vi, når andre ikke kigger og beundre os? Er vi egentlig selv opmærksomme på vores egen selviscenesættelser?
Er vi modige nok til at være medmenneske når vi ikke kommer til at høste ære og gloværdighed for det?

Monologen er fremført af Jacque Laurisen på en meget nærværende og direkte facon. God kontakt til publikum der bliver vidne til et meget troværdigt og skabt skuespil.
Scenografien er meget simpel som understreger at her er det teksten og skuespillet der bærer forestillingen, og ikke uoverflødige udstillingsvindue af teaterkulisser. Det ville bare forstyrre den.
Bravo for et elegant og humoristisk gæsteoptræden på gruppe 38.
Teksten er skrevet i 1956 og har aldrig været mere aktuel end nogensinde før.Viking i hverdagen 45 filosofiske historier fra hverdagen og eventyrets verden.

'David Bowie Teater Lazarus på Det Kongelige Teater'
udskudt
Onsdag 8. apr.

'Flagstang Marked'
udskudt
Søndag 19. apr. kl. 10:00-15:00

'Dracula den legendariske vampyr'

Onsdag 29. apr.

'Dracula den legendariske vampyr'

Torsdag 30. apr.

'Dracula den legendariske vampyr'

Fredag 1. maj.

'Dracula den legendariske vampyr'

Lørdag 2. maj.

'Dracula den legendariske vampyr'

Tirsdag 5. maj.

» Kunst og kultur kalender

» Ugens kunst og kultur

» Corona-virus: 100 mio. kroner for et menneskes liv

Corona-virus: 100 mio. kroner for et menneskes liv

Vi betaler 100 mio. kroner for at redde et menneske fra at dø af corona-virus

7. april 2020.
Af Ambjørn Happy

Hvad er prisen for et menneskes liv når det gælder corona-virus? Vi har måske reddet 3 tusinde danskeres liv ved at sætte samfundet i stå. Prisen er indtil nu 300 milliarder kroner. Det betyder at dagsprisen - lige nu - er 100 millioner kroner per menneske.

Har vi råd til at lukke vores samfund

Har vi råd til at betale menneskelig så dyrt? Hvad synes du et menneskes liv er værd?

Danmark rider på ryggen af de selvstændige. Dem der bygger, finder på og skaber produktion. Indtil videre har vi taget det ene ben, og måske mister vi også det andet ben så samfundsøkonomien bliver forkrøblet. Er det klogt at lukke Danmark for at redde nogle få tusinde mennesker?

Ambjørn Happy, fotograf og journalist, djh.

» Teater trodser corona - Mungo Park genåbner online

Teater trodser corona - Mungo Park genåbner online

Teatret Mungo Park opfører forestilling online - og du er inviteret

4. april 2020.
Af Presse

Mungo Park i Kolding har en glædelig overraskelse. Teatret har fået mulighed for at vise deres forestilling Anne Marie gift Carl Nielsen som filmisk optagelse, så du kan få teater hjemme i stuen i en begrænset periode.

Premiere Online

Premiere online den 6. april kl 19.30 til sædvanlig teater tid via et link på MungoParkKolding.dk. Linket til forestillingen bliver fjernet igen 12. april kl 24.

Så lad os gå i teateret sammen hver for sig. Husk at slukke din mobiltelefon og du må gerne tage din drink eller kaffe med og nyd forestillingen.

» Bliv syg nu med corona-virus - hvad gør Sverige?

Bliv syg nu med corona-virus - hvad gør Sverige?

Bliv syg nu, så vi får flok immunitet - børn smitter vildt meget

29. marts 2020.
Af Ambjørn Happy

Bliv syg. Måske kan vi redde vores samfund, hvis vi alle sammen går igennem corona-virus hurtigt. Lad de unge og stærke blive syge, og stil så de gamle i kø for at blive syge hver gang der er en ledig respirator på intensiv.

Hvad gør Sverige ved corona-virus som vi ikke forstår

I Sverige er det de kloge der bestemmer hvordan samfundet skal håndtere corona-virus. Derfor kan de ikke lide politikere. I Danmark er det omvendt, her er det politikerene der bestemmer - uanset hvad kloge folk siger.

Måske er det på tide at vi skifter hest? Lyt noget mere til de kloge, sådan at vores velfærds samfund kan overleve.

Covid-19 har ramt Danmark. Hele Danmark, Ambjørn Happy, fotograf & journalist, djh


Alt om Århus og København
På KulturNyt finder du alt om Århus og København kunst og kultur. Del dine egne nyheder og omtale af arrangementer.
Skriv selv eller kontakt redaktionen.

Del din kunst og kultur
Del din kunst med folk i Århus og København. KulturNyt fortæller om kunst og kultur. Du kan
skrive din egen foromtale her.

Lav omtale på KulturNyt
Du kan skrive foromtaler på dine arrangementer i Århus og København. Det er nemt. Tekst og foto, så kører du. Skriv din egen
omtale af mad, dans, teater, musik, tøj og mode, din café, restaurant og så videre.


Kultur Nyt Kultur uge 15 Del din kultur Redaktion Anmeldelser Kulturglimt


Fotograf i Århus film foto og journalistik

Mødebooking med ekstra salg på møderne


KulturNyt er et no-money-no-profit medie hvor skribenter, fotografer og journalister tilbyder en genvej væk fra swipe-telefonen og ud i virkeligheden. Hvis du har et kulturarrangement så fortæl os om det, eller lav en konto og skriv selv dit arrangement ind i kulturkalenderen. Copyright på tekst og billeder tilhører de respektive rettighedshavere. Synspunkter og meninger henhører til de enkelte aktører. Alle informationer om arrangementer fakta-tjekkes efter bedste evne, tjek udbyderen af et kultur-arrangement for de seneste opdates. KulturNyt er med på kulturel mangfoldighed og stræber efter at være åben overfor alle retninger i kulturlivet. Alt indhold på KulturNyt leveres efter princippet om no-money-no-profit, vi er finansieret af godt humør og kernedansk ytringsfrihed. Konkurrencer med teaterbilletter og lignende afgøres fair efter bedste evne, og vindere modtager billetter direkte fra arrangøren.
Århus er smilets by, 8000 Århus. Der er plads til alle i hele Danmark, hele.dk

© KulturNyt 2020
141