Anmeldelse Julia and 500 years of Freedom på Teatret Svalegangen
Anmeldelse Julia and 500 years of Freedom på Teatret Svalegangen: En tromme der kalder på opmærksomhed. En kvindestemme der løfter sit publikum op og inviterer os med til et andet himmelstrøg. Fortæller historier fra land
5 / 6 stars


Kulturnyt.net ⊂ Søndag 20. jun. kl. 23:28 ∴ uge 24


Anmeldelse Julia and 500 years of Freedom på Teatret Svalegangen

★★★★★
Anmeldelse
5 ★ på Kulturnyt

Kulturnyt.net • Lita Domino
17. august 2020.

En tromme­­­hvirvel der vækkede friheden i mig

En tromme der kalder på opmærksomhed. En kvindestemme der løfter sit publikum op og inviterer os med til et andet himmelstrøg. Fortæller historier fra landet hvor havet bruser og hvor sandet er hvidt. En pige i en landsby i Mozambique der drømmer om flere muligheder, gadelys der også ville skinne på hendes side af hegnet, lige som det gør i den europæiske koloni. Drømmer om lighed. Men ikke som en 'by i Rusland', hvor hendes far lærte militærteknik og medbragte fransk ost og vodka på sin hjemrejse, men muligheder for at udtrykke sig frit, definere sig selv, sit køn, sin seksualitet, og alle sine særpræg.

Den frigørende kvindes udtryk

Teatret Svalegangen har åbnet deres dør igen, efter vi alle har været sat på standby med en tung duft af sprit og angst hvilende over os. Vi har brug for scenekunsten og i aften blev en skare af gæster taget med på en rejse anført af en performer der kender til frigørelse på egen krop. Julia Garaldo Machindano har rejst fra pige til kvinde, hun har rejst fra solrige Afrika og landet i Københavns lufthavn på den anden side af jorden. Hun har pakket 500 år med i sin rygsæk, hvor generationer har udforsket frihedens betydning for menneskeheden. Frihed som vi alle kan skabe eller genskabe når nogen fratager os den.

Interaktivt teater som hjælper os ud af komfort-zonen

I en mosaik af små stemningsbilleder, fortællinger, sange, og lydeffekt fandt hun essensen af det frie menneske som hun har oplevet det i sit liv. Det er en interaktiv performance, hvor publikum inviteres med på gulvet. Vi fik lov at skue og agere med i ritualer fra Afrika. Vi blev budt til dans i frihedens navn og her tog vi afsked til knuden der havde bundet hende til sin stol. Hun bød os alle at blive frigjorte og tage del i livet.

Forførende performance vækkede mit hjerte

Kampen for frihed ender formentlig ikke med et trylleslag, men i aften fik jeg smag for sagen på Teatret Svalegangen. Forestilingen der med blide hænder og med fantastiske trommerytmer førte ind i en historie om frihedens væsentlighed.

Af hjertet tak for en nærværende og smuk forestilling til teamet bag Julia and 500 Years of Freedom og til Teatret Svalegangen for en skøn aften.

Medvirkende

Tekst og performance: Julia Garaldo Machindano

Instruktion: Daniel Norback

Scenografi: Semi Nørregaard

Live-musik: Michala Østergaard-Nielsen

Lysdesign: Maria Pi Houmann

Teknik: Lya Lundsager




Kultur oplevelser i Aarhus et stykke ude i fremtiden

Girls & Boys Aarhus Teater

Torsdag 12. aug. 2021
GIRLS & BOYS havde urpremiere på Royal Court Theatre i London i 2018, hvor The Guardians begejstrede anmelder beskrev Dennis Kellys stykke som "djævelsk foruroligende".

En kvinde er alene på scenen - spillet af Aarhus Teaters Nanna Bøttcher - og alt virker rigtigt og besnærende, når hun fortæller om sin stormfulde forelskelse i den mand, hun gifter sig med.
'Girls & Boys Aarhus Teater'

Teaterkoncert, Anne Linnet på Aarhus Teater

Lørdag 28. aug. 2021
Anne Linnet udforskede passion, kærlighed, køn og seksualitet i sine tekster og musik. Som soloartist og frontfigur i Shit & Chalou, Anne Linnet Band og Marquis de Sade har hun sunget om fascination og forelskelse.
'Teaterkoncert, Anne Linnet på Aarhus Teater'

Kaj Munks Ordet på Aarhus Teater

Lørdag 4. sep. 2021
Kaj Munks 'Ordet' står som hans bedste og mest intense skuespil. Han skrev det i 1925 på bare seks dage i en afsindig rus.
'Kaj Munks Ordet på Aarhus Teater'

'Valkyriens Kamp' på Teatret Svalegangen

Tirsdag 14. sep. 2021
Cigarpulsende, masser af smykker og udklædt i historiske kostumer. Thit Jensen (1876-1957) var en af de første danske forfattere somforstod at iscenesætte sig selv.
''Valkyriens Kamp' på Teatret Svalegangen'

'Når vi døde vågner' på Aarhus Teater

Torsdag 16. sep. 2021
Henrik Ibsens sidste skuespil, hvor den pulserende natur æder sig ind på de forstenede eksistenser. Stykket handler om billedhuggeren Arnold Rubek som vender hjem til Norge efter mange år i udlandet.
''Når vi døde vågner' på Aarhus Teater'

'Over Vadehavet' på Teatret Svalegangen

Lørdag 25. sep. 2021
'Over Vadehavet' handler om tre mennesker i sandet, og om hvordan deres fuglekiggeri giver nye synsvinkler på tilværelsen og vores forhold til naturen. De tre konkurrerende fuglekiggere: Den enevældige formand Heike Iversen, hendes assistent Frikke, der med sit skarpe blik sikrede formanden førstepladsen ved seneste optælling, og hendes indædte rival Rigmor Gram.
''Over Vadehavet' på Teatret Svalegangen'

'En fortælling om blindhed' på Aarhus Teater

Tirsdag 26. okt. 2021
En by rammes af en blindhedsepidemi, og én efter én mister byens borgere synet. Det sker pludseligt, og ingen ved hvorfor.
''En fortælling om blindhed' på Aarhus Teater'

Alice i Eventyrland på Aarhus Teater

Torsdag 11. nov. 2021
Juleforestilling på Aarhus Teater for hele familien. Årets familieforestilling er en ny version af den magiske klassiker om den nysgerrige pige Alice og hendes rejse ind i en verden fuld af mystiske væsener

'Alice i Eventyrland' er et forunderligt univers der udfordrer vores sanser og vores perspektiv på verden.
'Alice i Eventyrland på Aarhus Teater'

Tove Ditlevsen 'Man vokser op' på Aarhus Teater

Fredag 12. nov. 2021
Oplev to nye dramatikertalenter i et gnistrende møde med Tove Ditlevsen, når Aarhus ­Teater sætter to af hendes stærke værker på scenen i én og samme forestilling

Tove Ditlevsens bøger har rod i 1940’ernes arbejderklasse i de barske københavnske brokvarterer, men hendes erfaringer er tidløse. Nu omskaber to dramatikertalenter fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus to af Tove Ditlevsens stærke romaner til levende scenekunst.
'Tove Ditlevsen 'Man vokser op' på Aarhus Teater'

'Kagefabrikken' på Aarhus Teater

Fredag 19. nov. 2021
I 'Kagefabrikken' stikker dramatiker Christian Lollike fingrene i den glasur, vi pynter os med når tingene går godt. Men hvad sker der med empatien og tolerancen, når vi presses på vores brød og vores holdninger?

I rollen som den disruptede fabrikant Nielser Reumert-vindende Kristian Holm Joensen.
''Kagefabrikken' på Aarhus Teater'


Kulturnyt Kalender uge 24 Anmeldelser Kulturvideo Del din kultur Redaktion


Kulturportal Alt om Aarhus
- teater, dans, musik, kunst, kultur

Kulturnyt er et no-money-no-profit medie hvor skribenter, fotografer og journalister tilbyder en genvej væk fra swipe-telefonen og ud i virkeligheden.

Hvis du har et kulturarrangement så fortæl os om det, eller lav en konto og skriv selv dit arrangement ind i kulturkalenderen. Copyright på tekst og billeder tilhører de respektive rettighedshavere. Synspunkter og meninger henhører til de enkelte aktører.

Alt indhold på Kulturnyt leveres efter princippet om no-money-no-profit, vi er finansieret af godt humør og kernedansk ytringsfrihed. Konkurrencer med teaterbilletter og lignende afgøres fair efter bedste evne, og vindere modtager billetter direkte fra arrangøren.
Alt om Aarhus

Kulturnyt

Anmeldelser Aarhus
Teater Aarhus
Dans Aarhus
Musik Aarhus
Performance Aarhus
Show Aarhus


Kontakt Kulturnyt på mail eller telefon.

© Kulturnyt 2021
Fast page technology: 0,26 sekund