ANMELDELSE '2084' på Teater Katapult
ANMELDELSE '2084' på Teater Katapult: '2084' på Teater Katapult er en ny udgave af klassikeren '1984', skrevet af George Orwell. Det er en fin forestilling, 3 stjerner.
3 / 6 stars


Kulturnyt.net ⊂ Mandag 18. okt. kl. 19:57 ∴ uge 42


ANMELDELSE '2084' på Teater Katapult

Verden kan kun reddes gennem diktatur og tankekontrol?

'2084' på Teater Katapult er en ny udgave af klassikeren '1984', skrevet af George Orwell. Det er en fin forestilling, 3 stjerner.

En vejledning for verdens diktatorer

Lige siden George Orwell skrev det sidste ord i '1984', skubbede den tømte tekop væk fra skrivemaskinen, fandt pungen med shagtobak og rullede sig en cigaret, har brittens kritiske historie inspireret diktatorer over hele verden. Det var ikke hans hensigt, tror jeg, i 1948. Orwell afslører i '1984' hvordan nysprog, dobbelttænkning og tankekontrol anvendes af magtens inderkreds for at styre folket. Sådan har det altid været, men '1984' er en koncentreret vejledning som er nem at forstå, hvis man er diktator.

En afsløring for verdens fattige og magtesløse

Derfor har '1984' været læst også af de magtesløse mennesker, borgere, undersåtter, daglejere, slaver, skolepedeller og kontorfolk. De ville også have et kig ind i Orwell's hemmeligheder.

Men når så mange fjender og venner flokkes om det samme værk, så bliver det en stor mundfuld at sætte historien op i overgear, ny teknik og ny titel '2084'. Mange blandt publikum gav udtryk for at det er lykkedes, Eva Littauers nyfortolkning på Teater Katapult. Det er i hvert fald en okay forestilling, som gør sit bedste.

Kig selv ind i diktatorens kogebog

Der er en stjerne for videoprojektionen som skaber en slags hologram på scenen. En stjerne for selve temaet, hvordan hjernevasker man et folk. Et eviggyldigt tema lige siden egypternes kong Akhenaton slog et slag for monoteisme, dræbte Amons præster og tog deres land og deres korn, og solgte hele konceptet som en røverhistorie til sit folk. Den sidste stjerne er for Orwell's udmærkede tekst.

Så er du til afsløringer af hvordan magthaverne (altså dem der får politikerne til at danse) styrer danskere, europæere, kinesere og videre - så vil '2084' være en fin oplevelse. Tror jeg. Tjek den ud selv.


2084 af George Orwell
Medvirkende Ludmilla Faber Striim, Malte Frid-Nielsen, Marius Bjerre Hansen, Jonas Littauer, Annika Johannessen (video), Selma Mønsted (video) og Mo Chara (video)
Manuskript og dramaturgi Eva Littauer
Iscenesættelse Krzysztof Minkowski
Scenografi og kostumer Konrad Schaller
Hologram og lysdesign Lars Egegaard Sørensen
Videodesign, teknisk programmering og afvikling Jens Mønsted
Sounddesign Simon Littauer.

Kultur oplevelser i Aarhus et stykke ude i fremtiden

Tove Ditlevsen 'Man vokser op' på Aarhus Teater

Tirsdag 23. nov. 2021
Oplev to nye dramatikertalenter i et gnistrende møde med Tove Ditlevsen, når Aarhus ­Teater sætter to af hendes stærke værker på scenen i én og samme forestilling

Tove Ditlevsens bøger har rod i 1940’ernes arbejderklasse i de barske københavnske brokvarterer, men hendes erfaringer er tidløse. Nu omskaber to dramatikertalenter fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus to af Tove Ditlevsens stærke romaner til levende scenekunst.
'Tove Ditlevsen 'Man vokser op' på Aarhus Teater'

'Kagefabrikken' på Aarhus Teater

Tirsdag 23. nov. 2021
I 'Kagefabrikken' stikker dramatiker Christian Lollike fingrene i den glasur, vi pynter os med når tingene går godt. Men hvad sker der med empatien og tolerancen, når vi presses på vores brød og vores holdninger?

I rollen som den disruptede fabrikant Nielser Reumert-vindende Kristian Holm Joensen.
''Kagefabrikken' på Aarhus Teater'

'Forplantning - En Fucking Slagmark' på Teatret Svalegangen

Tirsdag 23. nov. 2021
Teatret Svalegangen zoomer ind på landets reproduktive tilstand i en tempofyldte komedie om forplantning. 27 roller fletter sig ind og ud af hinanden.
''Forplantning - En Fucking Slagmark' på Teatret Svalegangen'

Alice i Eventyrland på Aarhus Teater

Fredag 26. nov. 2021
Juleforestilling på Aarhus Teater for hele familien. Årets familieforestilling er en ny version af den magiske klassiker om den nysgerrige pige Alice og hendes rejse ind i en verden fuld af mystiske væsener

'Alice i Eventyrland' er et forunderligt univers der udfordrer vores sanser og vores perspektiv på verden.
'Alice i Eventyrland på Aarhus Teater'

'Xmas Cabaret' på Teatret Svalegangen

Onsdag 1. dec. 2021
'Xmas Cabaret' er et show hvor Teatret Svalegangen har bedt et hold af byens bedste indenfor comedy, tryl, musik og teater om at gå løs på julen. De giver deres bud på det, vi alle sammen elsker (eller hader) og sætter julens følelser i bevægelse.
''Xmas Cabaret' på Teatret Svalegangen'

My Undying Love på BORA BORA

Torsdag 29. sep. 2022
I 2021 mistede kunstner Andreas Constantinou sine forældre på grund af sygdom. Andreas, som vidste, at hans mor var dødeligt syg, besluttede at optage et interview med hende og tale åbent om døden.
'My Undying Love på BORA BORA'


Kulturnyt Kalender uge 42 Anmeldelser Kulturvideo Del din kultur Redaktion


Kulturportal Alt om Aarhus
- teater, dans, musik, kunst, kultur

Kulturnyt er et no-money-no-profit medie hvor skribenter, fotografer og journalister tilbyder en genvej væk fra swipe-telefonen og ud i virkeligheden.

Hvis du har et kulturarrangement så fortæl os om det, eller lav en konto og skriv selv dit arrangement ind i kulturkalenderen. Copyright på tekst og billeder tilhører de respektive rettighedshavere. Synspunkter og meninger henhører til de enkelte aktører.

Alt indhold på Kulturnyt leveres efter princippet om no-money-no-profit, vi er finansieret af godt humør og kernedansk ytringsfrihed. Konkurrencer med teaterbilletter og lignende afgøres fair efter bedste evne, og vindere modtager billetter direkte fra arrangøren.
Alt om Aarhus

Kulturnyt:

Kalender Aarhus
Anmeldelser Aarhus
Teater Aarhus
Dans Aarhus
Musik Aarhus
Performance Aarhus
Show Aarhus


Kontakt Kulturnyt på mail eller telefon.

© Kulturnyt 2021
Fast page technology: 0,16 seconds


Sikkerhed: Pixlogin beskytter din adgang til Kulturnyt, sammen med den globale anycast firewall fra Cloudflare. Din kommunikation er krypteret med HTTPS/SSL. GDPR-compliant: Denne side anvender teknisk nødvendige cookies, og indsamler ingen private data uden accept. Din IP er anonymiseret i forhold til Google Analytics GA4. Økonomi: Kulturnyt.net er en no-money no-profit hjemmeside.