Anmeldelse: 'Faldet' på Gruppe38
Anmeldelse: 'Faldet' på Gruppe38: En modig monolog der spidder menneskers trang til selviscenesættelse.Gennem monologen møder vi Dommeren Johannes der har hang til at skuespille sig ge
6 / 6 stars

Kulturnyt.net ⊂ Tirsdag 26. jan. kl. 13:13 ∴ uge 4

Anmeldelse: 'Faldet' på Gruppe38

★★★★★★

Kulturnyt.net • Lita Domino
13. marts 2018.

Imponerende dramatisering af Albert Camus roman Faldet

En modig monolog der spidder menneskers trang til selviscenesættelse.

Gennem monologen møder vi Dommeren Johannes der har hang til at skuespille sig gennem tilværelsen som den barmhjertige borger der må beundres af alle.
Sikker på sin egen selvretfærdighed hjælper han enhver nødlidt menneske han møde på sin vej og ønsker kun anderkendelse til gengæld for sine gode gerninger. Et spil der kun kan opretholdes så længe han selv tror sig uovervindelig og kan høste andres beundring som et retskaffent menneske.

Men hvad sker der når selvbilledet smuldre og den smukke facede krakelerer? Når mennesket møder sine allermørkeste kroge.

Johannes fald er et samvittighedsfald. Han oplever en aften en kvinde styrte i en flod uden at han kommer hende til hjælp. Der var ingen til at se ham gøre gode gerninger og han tillod sig selv ikke at reagere i overenstemmelse med etiske normer for medmenneskelighed.

Katastrofen rev det smukke glansbillede af ham selv i stykker og samvittigheden gjorde ham til sin værste dommer. En rettergang der hensynsløst fortærede hans selvretfærdighed.

Provokerende spørgsmål stiller Camus i sine tekster der får publikum til at se sig selv i spejlet. Hvem er vi, når andre ikke kigger og beundre os? Er vi egentlig selv opmærksomme på vores egen selviscenesættelser?
Er vi modige nok til at være medmenneske når vi ikke kommer til at høste ære og gloværdighed for det?

Monologen er fremført af Jacque Laurisen på en meget nærværende og direkte facon. God kontakt til publikum der bliver vidne til et meget troværdigt og skabt skuespil.
Scenografien er meget simpel som understreger at her er det teksten og skuespillet der bærer forestillingen, og ikke uoverflødige udstillingsvindue af teaterkulisser. Det ville bare forstyrre den.
Bravo for et elegant og humoristisk gæsteoptræden på gruppe 38.
Teksten er skrevet i 1956 og har aldrig været mere aktuel end nogensinde før.Tirsdag 26. jan.

The Supreme Gentleman Aarhus Teater

Tirsdag 26. jan.

Vita Danica på Aarhus Teater

Tirsdag 26. jan.

Mod til at dræbe på Teater Katapult

Tirsdag 26. jan.

Dit blik mit syn på Teatret Svalegangen

Tirsdag 26. jan.

Melvin Kakooza på Musikhuset Aarhus

Onsdag 27. jan.

Aktivisterne på Teatret Svalegangen

Onsdag 27. jan.

Carsten Jensen på Musikhuset Aarhus

Populært kommende tid

Kunst og kultur i Aarhus

Nada Zgank / Tanz

Det Frie Felts Festival i Aarhus

Det Frie Felts Festival i Aarhus

Det Frie Felts Festival i Aarhus

Online festival om klimakriser, økonomi, køn og identitet

13. januar 2021.Kulturnyt, Lita Domino

Kan du lide Scenekunst der stiller væsentlige spørgsmål til det samfund som vi lever i?

Festivalen vises online via youtube fra 19. januar til og med 24. januar 2021. Der sendes dagligt fra YouTube klokken 16.00 til 18.00. Det foregår på engelsk.

For fuldt program og live sending se linket: Detfriefeltsfestival.dk

Det Frie Felts Festival er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor scenekunstnere på tværs af landegrænser iscenesætter aktuelle diskussioner som vi har i verden i øjeblikket.

I 2021 tager de fat i vores jordklodes fremtid i form af diskussioner om klimakriser, økonomi, køn og identitet. Det gør de gennem fysisk teater, performans teater, Liver Art, samt billed og -lyd installationer. Festivalen foregår både i København og i Aarhus.

I Aarhus er det scenerne på Godsbanen, Katapult og Åben Scene, samt på BORA-BORA der inviterer publikum indenfor i festivalens udtryksfulde rammer.

Det er 10 værker inklusivt et gæste spil som Aarhus publikummerne kan nyde godt. De udøvende kunstnere er bredt sammensat. Ældre som helt unge kunstnere, alle med forskellige baggrunde, mangeartede inspirationskilder, faglige kompetencer og måder at se verden på.

Glade klovne på gaden i Aarhus

Glade klovne på gaden i Aarhus

Glade klovne på gaden i Aarhus

Deler smil og glæde ud i en kold tid i byen

9. januar 2021.Kulturnyt

En lille film om tre klovne i Aarhus midtby. De deler glæde og fornøjelse med folk på gaden, midt i en hård tid med corona.

Til sommer vil Street Performing Arts Association - SPAA - invitere danske og udenlandske gadegøglere til Aarhus. Læs mere på SPAA Festival

Dit blik mit syn Teatret Svalegangen

Dit blik mit syn Teatret Svalegangen

Dit blik mit syn Teatret Svalegangen

Jeg ser i mørket

6. januar 2021.Kulturnyt

Hvad ser man, når man ser? Og hvad ser man, når man ikke ser? Glad Teater har udfordret fire fremadstormende dramatikere til at fortolke Danmarks eneste blindfødte skuespiller Anna Sophie Lübecks personlige oplevelser, indlevelser, håb og drømme.

'Dit blik mit syn' tager publikum gennem barndommens fantasier, ungdommens længsler og voksenlivets realiteter meden forstærket sanselighed som Anna Sophie har, fordi hun ikke kan se. Forrest på scenen står Anna Sophie selv og fortæller sin historie med et perspektiv der gør hendes liv til et blik på vores. Hvordan føles forelskelse, når du ser med alt andet end øjnene?

'Dit blik mit syn' er en øjenåbnende tour de force. Det er teater som udfordrer, udfolder og beriger billedet af hvad et menneske med et handicap rummer. Det er 19 historier som kredser om ikke at kunne se, og om de bittesmå forskelle der afgør, om man er tilstede eller ej. 'Dit blik mit syn' tager dig ind i det dybeste, dybeste mørke. For i mørket ser vi alle ens.


Alt om Aarhus
På Kulturnyt finder du alt om Aarhus kunst og kultur. Del dine egne nyheder og omtale af arrangementer.
Skriv selv eller kontakt redaktionen.

Del din kunst og kultur
Del din kunst med folk i Aarhus. Kulturnyt fortæller om kunst og kultur. Du kan
skrive din egen foromtale her.

Lav omtale på Kulturnyt
Du kan skrive foromtaler på dine arrangementer i Aarhus. Det er nemt. Tekst og foto, så kører du. Skriv din egen
omtale af mad, dans, teater, musik, tøj og mode, din café, restaurant og så videre.


Kulturnyt Kalender uge 4 Anmeldelser Kulturvideo Del din kultur Redaktion


Kulturportal Alt om Aarhus
- teater, dans, musik, kunst, kultur

Kulturnyt er et no-money-no-profit medie hvor skribenter, fotografer og journalister tilbyder en genvej væk fra swipe-telefonen og ud i virkeligheden.

Hvis du har et kulturarrangement så fortæl os om det, eller lav en konto og skriv selv dit arrangement ind i kulturkalenderen. Copyright på tekst og billeder tilhører de respektive rettighedshavere. Synspunkter og meninger henhører til de enkelte aktører.

Alt indhold på Kulturnyt leveres efter princippet om no-money-no-profit, vi er finansieret af godt humør og kernedansk ytringsfrihed. Konkurrencer med teaterbilletter og lignende afgøres fair efter bedste evne, og vindere modtager billetter direkte fra arrangøren.
Alt om Aarhus

Kulturnyt

Anmeldelser Aarhus
Teater Aarhus
Dans Aarhus
Musik Aarhus
Performance Aarhus
Show Aarhus


© Kulturnyt 2021
360