Anmeldelse: 'Over Vadehavet' Teatret Svalegangen
Anmeldelse: 'Over Vadehavet' Teatret Svalegangen: Over Vadehavet er et teaterstykke instrueret af Hans Rønne, skrevet af Jens Kepny. En historie om frihed, puritanskt, kristent dødvande og fuglekiggeri.
4 / 6 stars


Kulturnyt.net ⊂ Mandag 18. okt. kl. 18:41 ∴ uge 42


Anmeldelse: 'Over Vadehavet' Teatret Svalegangen

Iskoldt teater om Frikkes dødvande

★★★★
Anmeldelse
4 ★ på Kulturnyt

Kulturnyt.net • Ambjørn Happy
25. september 2021.

Du må ikke sige noget med indhold. Tal ikke om følelser, sex, familie, lyster, drifter. Du er nemlig vokset op i et puritanskt, kristent dødvande, alt hvad der er sjovt og frit er lukket land for dig. Hvad gør du så?

Billed: Happy Fotografen.dk


Jens Kepny kommer med et forslag i 'Over Vadehavet', det ny stykke på Teatret Svalegangen, instrueret af Hans Rønne. Frikke er en ung mand, en fuglekigger, fanget i pligt og puritanisme. Kan han rejse sig op fra sin fuglerede og flyve væk fra barndommen, det er spørgsmålet.

Kepny's stykke er skræmmende teater der viser den støvede puritanismes brug af faktuelle ord og bagvendte filosofiske betragtninger. Det løber koldt ned ad ryggen, det er godt teater.

Puritanere vil hellere snakke om musvitter end om sig selv, sine følelser og tanker

En af min mors mange ægtemænd var fuglekigger. 100% faktuel. Vidende. Han fik strålende øjne når han redegjorde for naturens orden. Han lærte mig om hestehullerne på Vestkysten, og sort sol. En gæv fyr, sund og fornuftig.

Men kunne han fortælle om sine følelser, tanker og sjove oplevelser? Nej. Den gamle (nu afdøde) vestjyske kristendom magter det ikke, og han var født ud af den. Hans barndom gav stadig ekko og mundkurv i hans sjæl, selvom hans forældres sortkjolede husmandssted var jævnet med jorden for mange år sigen. Han vidste, man må bøje hovedet og nøjes med at gøre sin pligt. Det er den frihed man har. Pligten, og ikke andet.

En historie om pligten til at lytte til sin mor, fordi hun havde pligten til at give dig liv

I stykket 'Over Vadehavet' møder du to gamle koner, og en ung mand der hedder Frikke. De er taget til Vestkysten for at kigge på fugle. Gøre observationer. Tælle knortegæs, trækfugle som yngler i Sibirien. Bestemme arter og gøre notater i et hæfte.

Ja, det er kedeligt, og det er netop pointen i stykket. Al pligt er afsporende og fordærvende. Friheden til at leve er der imod ansporende og forfriskende. Friheden er vores lyst, og vi kan træffe empatiske valg, selvom vi er frie.

Undervejs har den unge Frikke svært ved at træde i karakter. Hans mor, Iversen, er pligtens fornuftige æseldriver. Veninden, Gram, er moderens modsatte spejlbillede, udfordrende, provokerende. Frikke selv ønsker bare at forsvinde, rejse væk, finde friheden i sit eget liv. Men hvordan kan han det?

God scene for filosofiske betragtninger, en ærlig scenografi

Gitte Baastrup har skabt en udmærket scenografi. Det føles som om vi er på en observations-plads i Vadehavet, det er så fint.

Der er meget humor i stykket. Mange filosofiske betragtninger på begrebet frihed. God skildring af puritanismens tomme brystkasse. Hovedpersonen forsøger at gøre oprør, finde sin lyst! Men du ved det er svært. Hvis vi kunne flyve som trækfuglen, så måske vi kunne komme til et andet himmelstrøg og forlade vores kolde barndom. Frikke er i tvivl. Han undersøger sagen. Om det lykkes ham at slippe væk, fri som fuglen, det må du tjekke for dig selv.


Over Vadehavet af Jens Kepny
Instruktion Hans Rønne
Scenografi Gitte Baastrup
Medvirkende Anna Ur Konoy, Jens Kepny, Uta Motz
Tekniker Poul Jepsen
Instruktørassistent Agnes Pallesen.

Kultur oplevelser i Aarhus et stykke ude i fremtiden

Tove Ditlevsen 'Man vokser op' på Aarhus Teater

Tirsdag 23. nov. 2021
Oplev to nye dramatikertalenter i et gnistrende møde med Tove Ditlevsen, når Aarhus ­Teater sætter to af hendes stærke værker på scenen i én og samme forestilling

Tove Ditlevsens bøger har rod i 1940’ernes arbejderklasse i de barske københavnske brokvarterer, men hendes erfaringer er tidløse. Nu omskaber to dramatikertalenter fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus to af Tove Ditlevsens stærke romaner til levende scenekunst.
'Tove Ditlevsen 'Man vokser op' på Aarhus Teater'

'Kagefabrikken' på Aarhus Teater

Tirsdag 23. nov. 2021
I 'Kagefabrikken' stikker dramatiker Christian Lollike fingrene i den glasur, vi pynter os med når tingene går godt. Men hvad sker der med empatien og tolerancen, når vi presses på vores brød og vores holdninger?

I rollen som den disruptede fabrikant Nielser Reumert-vindende Kristian Holm Joensen.
''Kagefabrikken' på Aarhus Teater'

'Forplantning - En Fucking Slagmark' på Teatret Svalegangen

Tirsdag 23. nov. 2021
Teatret Svalegangen zoomer ind på landets reproduktive tilstand i en tempofyldte komedie om forplantning. 27 roller fletter sig ind og ud af hinanden.
''Forplantning - En Fucking Slagmark' på Teatret Svalegangen'

Alice i Eventyrland på Aarhus Teater

Fredag 26. nov. 2021
Juleforestilling på Aarhus Teater for hele familien. Årets familieforestilling er en ny version af den magiske klassiker om den nysgerrige pige Alice og hendes rejse ind i en verden fuld af mystiske væsener

'Alice i Eventyrland' er et forunderligt univers der udfordrer vores sanser og vores perspektiv på verden.
'Alice i Eventyrland på Aarhus Teater'

'Xmas Cabaret' på Teatret Svalegangen

Onsdag 1. dec. 2021
'Xmas Cabaret' er et show hvor Teatret Svalegangen har bedt et hold af byens bedste indenfor comedy, tryl, musik og teater om at gå løs på julen. De giver deres bud på det, vi alle sammen elsker (eller hader) og sætter julens følelser i bevægelse.
''Xmas Cabaret' på Teatret Svalegangen'

My Undying Love på BORA BORA

Torsdag 29. sep. 2022
I 2021 mistede kunstner Andreas Constantinou sine forældre på grund af sygdom. Andreas, som vidste, at hans mor var dødeligt syg, besluttede at optage et interview med hende og tale åbent om døden.
'My Undying Love på BORA BORA'


Kulturnyt Kalender uge 42 Anmeldelser Kulturvideo Del din kultur Redaktion


Kulturportal Alt om Aarhus
- teater, dans, musik, kunst, kultur

Kulturnyt er et no-money-no-profit medie hvor skribenter, fotografer og journalister tilbyder en genvej væk fra swipe-telefonen og ud i virkeligheden.

Hvis du har et kulturarrangement så fortæl os om det, eller lav en konto og skriv selv dit arrangement ind i kulturkalenderen. Copyright på tekst og billeder tilhører de respektive rettighedshavere. Synspunkter og meninger henhører til de enkelte aktører.

Alt indhold på Kulturnyt leveres efter princippet om no-money-no-profit, vi er finansieret af godt humør og kernedansk ytringsfrihed. Konkurrencer med teaterbilletter og lignende afgøres fair efter bedste evne, og vindere modtager billetter direkte fra arrangøren.
Alt om Aarhus

Kulturnyt:

Kalender Aarhus
Anmeldelser Aarhus
Teater Aarhus
Dans Aarhus
Musik Aarhus
Performance Aarhus
Show Aarhus


Kontakt Kulturnyt på mail eller telefon.

© Kulturnyt 2021
Fast page technology: 0,16 seconds


Sikkerhed: Pixlogin beskytter din adgang til Kulturnyt, sammen med den globale anycast firewall fra Cloudflare. Din kommunikation er krypteret med HTTPS/SSL. GDPR-compliant: Denne side anvender teknisk nødvendige cookies, og indsamler ingen private data uden accept. Din IP er anonymiseret i forhold til Google Analytics GA4. Økonomi: Kulturnyt.net er en no-money no-profit hjemmeside.